Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Περιήγηση σε δημιουργούς χειροποίητων ενδυμάτων,υποδημάτων,κοσμημάτων και αξεσουάρ στην Θεσσαλονίκη από την ομάδα Handpeak.

  Σάββατο πρωί και τι καλύτερο από μια βόλτα στο κέντρο της πόλης! Το κάνω συχνά όταν θέλω να σκεφτώ,να εμπνευστώ ή απλά να χαθώ περπατώντας στο Καπάνι,στα στενά γύρω από την πλατεία Άθωνος,στην οδό Φράγκων ή στους δρόμους γύρω από την Αρχαία Αγορά.
  Τον Οκτώβριο που μας πέρασε γνώρισα τους Handpeak  δηλαδή τον Σπύρο Τσαφαρά και τον Πάνο Ρεμούνδο στα πλαίσια κάποιων δωρεάν περιηγήσεων που είχαν οργανώσει σε συνεργασία με το Κουμπί. Την βρήκα καταπληκτική και πολύ έξυπνη την ιδέα τους να διοργανώσουν περιηγήσεις στην πόλη με επίκεντρο όπως και οι ίδιοι λένε τους δημιουργούς και να μπορεί να δει κάποιος από κοντά τους χώρους εργασίας αλλά κυρίως δημιουργίας αυτών των ανθρώπων.
  Έτσι λοιπόν το Σάββατο που μας πέρασε αφού είχε προηγηθεί μια αναβολή λόγω του ότι είχα κρυώσει πήγαμε μαζί με την Ελεάννα στην περιήγηση που οι Handpeak ονόμασαν:Η Θεσσαλονίκη είναι της...μόδας!
   Το ραντεβού ήταν για τις 11:00 το πρωί Εγνατίας με Αντιγονιδών. Εἰχα μεγάλη αγωνία να δω ποιους δημιουργούς θα γνωρίζαμε και κυρίως είχα μεγάλη λαχτάρα να δω τα εργαστήριά τους.
   Η βόλτα ξεκίνησε και η πρὠτη στάση ήταν στην οδό Πτολεμαίων σε μια αποθήκη κουμπιών. Αρχικά δεν κατάλαβα τι ακριβώς θα βλέπαμε αλλά όταν μπήκαμε στο μαγαζί φτάσαμε στο βάθος και ανεβήκαμε την σκάλα εκεί ανακαλύψαμε ένα εργαστήριο αλλά και εκθετήριο που δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχει πάνω από μια αποθήκη κουμπιών. Εκεί μας υποδέχτηκε η Rachil Andreadou η δημιουργός των κοσμημάτων από κουμπιά . Μας μίλησε για το πως από την οικογενειακή επιχείρηση πέρασε στην δημιουργία κοσμημάτων. Εκτός από τα κουμπιά που χαρακτηρίζουν την δουλειά της χρησιμοποιεί και άλλα υλικά όπως: ύφασμα,χαρτί,σχοινιά. Χαζέψαμε αρκετή ὠρα και λίγο πριν φύγουμε μας έδωσε και μια πολύ ωραία κάρτα που και από εκεἰ φυσικά δεν έλειπε το αγαπημένο της στοιχείο το κουμπί.

Handmade jewelry with buttons


Handmade jewelry with buttons and fabric


Handmade jewelry with buttons-The business card


  Επόμενος χώρος στην οδό Αντιγονιδών 8 και στο κατάστημα-εργαστήριο με δερμάτινα σανδάλια και τσάντες Rombas  . Εκεί μας υποδέχτηκαν η Νάνσυ, ο Γιάννης και ο Στέλιος. Το μαγαζί εξωτερικά μου θύμισε πολύ τα μαγαζιά με σανδάλια στο Μοναστηράκι και πραγματικά χάρηκα που υπάρχει κάτι αντίστοιχο και εδώ και μάλλον είναι το μοναδικό γιατί αν κάτι πραγματικά αγαπώ είναι τα σανδάλια. Είναι μια μικρή επιχείρηση η οποία σχεδιἀζει, κόβει, παράγει  δερμάτινες τσάντες,σανδάλια,καπνοθήκες κ.ά. χρησιμοποιώντας ελληνικά δέρματα τα οποία προμηθεύεται από την Κρήτη. Αν έχετε σανδάλια τα οποία χρειάζονται κάποια ανανἐωση ή αν θέλετε να πάρετε ένα καινούργιο ζευγάρι αξίζει να τους επισκεφθείτε.


Handmade leather goods-ShoemakerHandmade leather goods-Sandals


Handmade leather goods-Bags

  Περπατώντας φτάνουμε στο νούμερο 45 της Εγνατίας και εκεἰ βρίσκουμε το Bord de L' eau design factory και τον άνθρωπο πίσω από αυτό τον Γιάννη Γουναρίδη. Τριγύρω υπάρχουν διάφορες συλλογές κοσμημἀτων αλλά και άλλων αντικειμένων που έχουν να κάνουν ως επί το πλείστον με το design. Eclipse, Animalism, Acme, Mati τα ονόματα αυτών και δεν ξέρεις τι να πρωτοκοιτάξεις. Δαχτυλίδια,σκουλαρίκια αλλά και το μάτι που μπορείς να το βρεις σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών. Ακούμε πληροφορίες για τις συλλογές και πως ο ίδιος ξεκίνησε να ασχολείται με το κόσμημα,για την μικρή γειτονιά που υπάρχει μέσα στην στοά. Σιγά σιγά ανεβαίνουμε στο εργαστήριο όπου εκεί μας δίνει πληροφορίες πιο συγκεκριμένες για την φύση της δουλειάς,το πως μπορείς να δώσεις σχήμα σε ένα δαχτυλίδι και πως γίνεται η οξείδωση. Τα αγαπώ τα εργαστήρια με όλα αυτά τα εργαλεία τους πάγκους, τα σημειώματα στους τοίχους,τα λερωμένα πατώματα νομίζω ότι αν μπορούσα θα ζούσα μέσα σε ένα εργαστήριο και ας ήταν για πάντα.


Handmade jewelry- Bord de l'eauHandmade jewelry-rings


Handmade jewelry-Mati


Handmade jewelry - Mati - pendant


Handmade jewelry-Lab


Handmade jewelry-Shop window


  Φεύγουμε από την Εγνατία και πηγαίνουμε στην Βενιζέλου στο νούμερο 53. Εκεί βρίσκουμε το tai.mo άλλη μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία ασχολείται με το γυναικείο ένδυμα αλλά με μια πιο σύγχρονη οπτική. Ρούχα μοναδικά τα οποία κατασκευάζονται εξολοκλήρου από τις δυο δημιουργούς την Ελένη Ρουκέτα και την μητέρα της. Μια γραφίστρια και μια μοντελίστ ενώθηκαν και το αποτέλεσμα κάτι παραπάνω από καταπληκτικό. Στα άμεσα σχέδιά τους όπως μας είπαν είναι η δημιουργία κοσμημάτων από ξύλο αλλά και η εκτύπωση υφασμάτων. Αν είστε στην αναζήτηση ρούχων με προσωπικότητα και χαρακτήρα τότε σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη στο tai.mo .


Handmade clothes-tai.moHandmade clothes-StoreHandmade clothes-Lab


   Οι πρώτες σταγόνες έχουν αρχίσει να πέφτουν και εμείς πάμε στην οδό Φιλίππου όπου σε ένα παλιό νεοκλασικό στεγάζεται το ατελιέ της Ελένης Χασιώτη η οποία ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη και έχει δικό της οίκο μόδας απὀ το 1994. Μπαἰνοντας στο ατελιέ πραγματικά νομίζεις ότι έχεις περάσει σε άλλη εποχή. Τα ρούχα που θα βρεις εδώ είναι ρετρό με αναφορἐς στις δεκαετίες του 1930 και του 1940 καλοραμμένα και χωρίς να ακολουθούν τις τάσεις της μόδας. Όπως μας είπε χρησιμοποιεί φυσικά υφάσματα όπως λινό,μετάξι,μαλλί και βαμβάκι τα οποία προμηθεύεται από την Θεσσαλονίκη. Σκέφτομαι ότι το ατελιέ μοιάζει με ένα τεράστιο κουκλόσπιτο ή σαν σκηνικό από κάποια θεατρική παράσταση ενώ παράλληλα χαζεύω ένα ψάθινο καλάθι που είναι τοποθετημένο στην άκρη του πάγκου και έχει μέσα όλα τα απαραίτητα εργαλεία ραψίματος. Αν κάπου μέσα σου κρύβεται μια Βίβιαν Λι και μια Άβα Γκάρντνερ τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το ατελιέ της Ελένης Χασιώτη.

Handmade retro clothes and accessories


Handmade retro clothes-DressHandmade retro clothes-Pattern basesHandmade retro clothes-Lab

   
   Συνεχίζουμε την βόλτα μας και φτάνουμε στην Κίρκη ένα μαγαζί κοσμημάτων στην οδό Παπαμάρκου το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το εργαστήρι γραφιστικής Slab. Η  Σταυρούλα Οικονόμου αυτοδίδακτη αλλά με σπουδές στην πορεἰα φτιάχνει κοσμήματα από ασήμι,πολύτιμους λίθους,μετάξι αλλά και τσάντες. Οι δημιουργίες της έχουν το στοιχείο του παραμυθιού,μιας μικρής ιστορίας,του μαγικού.


Jewelry shop-Kirki


Jewelry shop-Bracelet


Jewelry shop-Bags    Τελευταία στάση στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου και στο κατάστημα Sinkleta . Η Ιουλία μας υποδέχτηκε στον χώρο της και μας έδειξε πως το μαλλί μερινός γίνεται φέλτ.Είδαμε εντυπωσιακά κοσμήματα λουλούδια,καρφίτσες,δαχτυλίδια,τσάντες ακόμα και ολόκληρο ρούχο. Η ίδια ασχολήθηκε με το αντικείμενο λόγω της μητέρας της και όπως μας είπε κόλλησε το μικρόβιο για τα καλά.Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αλλά απαιτούνται πολλές ώρες δουλειάς. Αν θέλετε να δείτε όμορφα λουλούδια να ανθίζουν μέσα στον χειμώνα να επισκεφθείτε την Ιουλία στην Sinkleta.

Handmade creations from wool-SinkletaHandmade creations from wool-Flowers


Handmade creations from wool-BlouseHandmade creations from wool-NecklaceHandmade creations from wool-Shawl    
  Μου άρεσε πολύ η εμπειρία της ξενάγησης στην πόλη που μένω και σίγουρα θα πάρω μέρος σε κάποια άλλη μελλοντικά. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία αν θέλεις να γνωρίσεις το μέρος που ζεις καλύτερα αλλά και να δεις από κοντά το δημιουργικό δυναμικό της,να μπεις στα εργαστήριά τους,να εμπνευστείς και στην τελική να χαρείς!  


9 σχόλια:

 1. Τέλεια ξεναγηση.
  Εννοείται ότι θα τα επισκεφτω όλα με την πρώτη ευκαιρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι ωραία βόλτα! Μακάρι να πάω κι εγώ κάποια στιγμή!AriadnefromGreece!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κορίτσια αξίζει πραγματικά κάποια στιγμή να πάτε σε κάποια από τις ξεναγήσεις που διοργανώνουν οι Handpeak!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλέ εσύ έκανες εκτενέστατο ρεπορτάζ, όχι αστεία! Μάλλον ήμουν πολύ αφοσιωμένη σ αυτα που βλέπαμε και δεν πήρα χαμπάρι ότι δούλεψες τόσο under cover!!! Μια χαρά τα λες Αγγελική μου, θα τα ξεψαχνίσω όλα εκ νέου μιας και βρήκες όλες τις extra πληροφορίες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Βρε τι γίνεται στην πόλη και δεν παίρνω χαμπάρι. Θα το ψάξω. Ευχαριστούμε για το τόσο ενημερωτικό άρθρο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εντυπωσιακό και πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό το οδοιπορικό στους χώρους των Θεσσαλονικιών δημιουργών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δημήτρη αξίζει να πας σε μια περιήγηση θα σου αρέσει πολύ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή