Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Οι σκέψεις των τσιγάρων

 

Τα έφερναν μέσα σε κούτες . Το ένα δίπλα στο άλλο και περίμεναν πότε θα σκιζόταν το χαρτί, για να τα τοποθετήσουν στα ράφια. Καπνός και πακέτο τσιγάρα . Περίμεναν υπομονετικά, μέχρι να πουν το όνομά τους οι υποψήφιοι αγοραστές και ο περιπτεράς να απλώσει το χέρι του, να τα πιάσει και να τα δώσει .

  Από εκεί και μετά, βέβαια ήξεραν ότι το ταξίδι τους θα ήταν σύντομο. Από την στιγμή που θα άναβε το σπίρτο ή ο αναπτήρας είχε τελειώσει. Αλλά σε εκείνα τα λεπτά, τα έβλεπαν και τα άκουγαν όλα. Ο καπνός ήταν ο διαβιβαστής της πληροφορίας στο επόμενο τσιγάρο.


cigarettes

  Δήλωναν παρουσία παντού σε χαρές, λύπες, σκέψεις, έρωτες, χωρισμούς , συντροφιά στους μοναχικούς , στους οδηγούς , στους ξενύχτηδες , στους ρομαντικούς , στους κυνικούς παντού όμως .

  Κάθε μέρα περίμεναν την σειρά τους να φύγουν από το ράφι , με αγωνία κιόλας για το που θα βρίσκονταν την επόμενη στιγμή . Σε κάποιο καφέ, να απολαμβάνουν το άρωμα και την γεύση από έναν σκέτο καφέ, σε κάποιο εστιατόριο μετά από ένα γεύμα , σε κάποιο μπαρ να γεύονται ότι μπορούσαν να φανταστούν από ποτά; Αν το σκεφτείς ήταν τα μόνα που δεν χρειάζονταν να κάνουν κράτηση . Πήγαιναν παντού. Είχαν δει τις πιο ωραίες ταινίες , είχαν πρωταγωνιστήσει κιόλας σε πολλές από αυτές , τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα και τις πιο μοναδικές ανατολές όλου του κόσμου .

   Ένιωθαν τόσο τυχερά μέσα στην σύντομη διάρκειά τους . Βέβαια αυτοί που τους φρόντιζαν παραπάνω, ήταν αυτοί οι οποίοι κάπνιζαν καπνό. Αγόραζαν έξτρα χαρτάκια και φίλτρα. Ανάλογα και πάλι με τα γούστα, πιο λεπτά χαρτάκια ώστε να σβήνουν εύκολα και το τσιγάρο να διαρκεί πιο πολύ , πιο λεπτά φίλτρα , πιο γεμάτα χαρτάκια για καλή καύση , φίλτρα ενεργού άνθρακα και ότι μπορείς να φανταστείς εσύ που διαβάζεις τώρα αυτές τις γραμμές .

  Ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Να διαλέξουν τον κατάλληλο καπνό, πιο ελαφρύ πιο μεσαίο , πιο βαρύ. Έπειτα να ανοίξουν το πακέτο, να ανοίξουν τον καπνό με τα χέρια τους ώστε να πάρει αέρα, να τον τοποθετήσουν στο χαρτάκι να βάλουν και το φίλτρο και να αρχίσουν να το στρίβουν κάποιοι με πιο αργές κινήσεις ώστε να βγει ίσιο , κάποιοι με πιο άμπαλες  που υποδήλωνε πολλές σκέψεις , ή απλά μια απίστευτη επιθυμία για καπνό.

  Εκείνες τις τελευταίες ημέρες όμως , πολλές σκέψεις και πολλά τσιγάρα τελείωναν άδοξα, πριν προλάβει ο καπνός να τους πει τις πληροφορίες. Αγαπημένα πρόσωπα είχαν χαθεί και η αναμονή της επιστροφής, τους είχε τσακίσει . Το μόνο που προλάβαιναν να δουν στον καπνό ήταν  ερωτηματικά και μια ερώτηση << Άραγε είναι καλά; >> Και έπειτα όλα έσβηναν μέσα σε ένα τασάκι . Και ξανά από την αρχή .


memories


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου